Den 18. marts 2016 indgik regeringen og KL en aftale om bedre rammer for at modtage og integrere flygtninge. Som en del af aftalen blev det blandt andet besluttet at ændre reglerne om modtagelsesklasser i folkeskolen for skabe mere fleksible rammer for kommunernes integrationsindsats. Nu er ændringerne af reglerne foretaget i en ny bekendtgørelse om folkeskolens undervisning i dansk som andetsprog, som træder i kraft den 1. august 2016.
Ændringerne indebærer, at klasseloftet for modtagelsesklasser hæves fra 12 til 15, hvis det vurderes at være pædagogisk forsvarligt i forhold til undervisningens kvalitet, og op til 18, hvis eleverne derudover overvejende har samme sproglige behov og øvrige forudsætninger. Desuden er kravet om, at en modtagelsesklasse højst må spænde over tre klassetrin, hævet til højest fem klassetrin, hvis eleverne overvejende har samme sproglige behov og øvrige forudsætninger.
Bekendtgørelsen betyder også, at eleverne i modtagelsesklasser i begyndelsen skal have alle eller en del af deres timer i modtagelsesklassen inden for rammerne af holddannelsesreglerne i folkeskolelovens § 25 a og ikke som hidtil alle eller den overvejende del af deres timer. Antallet af timer bliver fastsat efter en vurdering af elevens behov for basisundervisning i dansk som andetsprog for at kunne deltage og få udbytte af undervisningen i den almindelige klasse.
De nævnte ændringer ændrer ikke på, at den undervisning, som fremover finder sted i modtagelsesklasser, fortsat skal opfylde de samme krav til kvalitet som hidtil.