Hop til indhold

På fem uddannelsesinstitutioner fordelt rundt i Danmark får man fra næste skoleår mulighed for at udbyde en lokal studieretning. Det har undervisningsminister Merete Riisager besluttet.

Der er med gymnasiereformen givet mulighed for, at skoler kan få dispensation til udbud af en sådan studieretning. I alt er der i år blevet indleveret 35 dispensationsansøgninger fordelt på 33 gymnasiale institutioner.

Af de indkomne ansøgninger har undervisningsminister Merete Riisager godkendt, at fem institutioner kan udbyde følgende lokale studieretninger for de tre skoleår mellem 2019 og 2022.

  • Tietgen Handelsgymnasium: Afsætning A, innovation A (hhx)
  • Næstved Gymnasium og hf: Matematik A, fysik B, informatik B (stx)
  • Aarhus Katedralskole: Matematik A, design og arkitektur A (stx)
  • Viborg Gymnasium og hf: Mediefag A , engelsk A, informatik B (stx)
  • Bagsværd Kostskole og Gymnasium: Kommunikation/it A, programmering B eller Design B (stx)

”Der skal noget helt særligt til for at få dispensation til en lokal studieretning, og vurderingen af ansøgningerne i år er, at fem gymnasiale institutioner i helt særlig grad har lokale styrker, der berettiger en lokal studieretning. Jeg ser frem til at følge erfaringerne med de fem studieretninger,” siger undervisningsminister Merete Riisager. 

Det er institutioner med et særligt uddannelsesmiljø eller en bestemt faglig ekspertise, der kan blive godkendt til at udbyde en lokal studieretning

Bestemmelsen om lokale studieretninger kan anvendes til at udvikle særlige lokale styrkepositioner og til at udbyde studieretninger, der er så specialiserede, at de ikke bør udbydes bredt, men udelukkende et eller få steder i landet.

De godkendte lokale studieretninger er alle vurderet begrundet i særlige faglige miljøer, der er skabt af dels undervisere med særlige faglige kompetencer, dels lokale samarbejdsaftaler med eksterne parter inden for det konkrete fagområde.